گوساله دانی

اولین قدم در ساخت یک گاوداری بعد از علاقه، مطالعه و توجه کردن به شرایطی است که در آینده با آن مواجه خواهید شد. باید به نکاتی توجه کنیم که اولا کمترین خسارت و دوم بیشترین استفاده را داشته باشد مانند محل ساختن بهار بند ها، محل احداث شیردوشی، محل جمع آوری و دپوی کود و خیلی چیز های دیگر که برایتان تک تک آنها را توضیح خواهم داد.

بخش اول و در واقع مهمترین بخش، ساختن محل نگهداری گوساله ها از بدو تولد تا نود روزگی است که در اصطلاح گوساله دانی گفته می شود. گوساله های یگ گاوداری قلب یگ گاوداری است و یک واحد برای بقای خود نیاز به گوساله هایش دارد. پس هرچه گوساله های خوب، سالم و قوی داشته باشیم به همان شکل گاو هایی خوب، سالم و قوی خواهیم داشت. برای اینکه چنین شود باید به این اصل مهم دقت کافی داشته باشیم. پس بهتر است محل ساخت گوساله دانی جایی باشد که قبل از سایر قسمت ها در معرض وزش باد موجود در منطقه باشد. باد یکی از عوامل انتشار آلودگی ها و بردن حشرات است که می تواند برای گوساله های کوچک به لحاظ بهداشت، مضر و خطرناک باشد.

گام بعدی برای تعیین محل در نظر گرفتن رفت و آمد ها است هیچگاه محلی را انتخاب نکنید که ماشین آلات و افراد مرتب از آنجا رفت و آمد می کند. این کار هم باعث انتشار و انتقال آلودگی هاست. خیلی مهم است گوساله دانی در مجاورت قسمت هایی مانند زایشگاه و بیمارستان قرار نداشته باشد که این موضوع هم به خاطر انتشار آلودگی است.

"اینکه مسئله آلودگی را چندین بار متذکر می شوم را بعداً مفصل توضیح خواهم داد". معمولا محل دپوی کود جایی بیرون از محوطه دامداری قرار می گیرد سعی نکنید محل دپوی کود نزدیک گوساله دانی و یا در مسیری باشد که باد از آنسو به گوساله دانی بوزد. در ادامه مسیر رفت و آمد بین شیر دوشی و گوساله دانی طوری انتخاب شود که در کمترین زمان بتوان شیر گرم را به گوساله ها رساند.

بعد از اینکه محل احداث گوساله دانی را انتخاب کردید بد نیست بدانید روش های گوناگونی برای ساختن، ساختمان گوساله دانی وجود دارد. یکی از این روش ها، روش سالن گوساله دانی است. در این روش ابتدا یک سالن بزرگ ساخته می شود و سپس داخل آنرا می توان باکس های ثابت و متحرک ایجاد کرد. اینگونه گوساله دانی ها از مشکلات بهداشتی تقریبا خیالشان راحت است. در این روش چون در یک مکان بسته و جدا قرار دارد ورود آلودگی از بیرون قابل کنترل و قابل جلوگیری است و مزیت دیگرش کنترل دما در فصل های گرم و سرد است . ولی با توجه به این مزیت ها دو مشکل عمده هم دارد. اول اینکه در مواقعی که دمای سالن بالا می رود به دلیل وجود فضولات هوای سالن دچار گاز، رطوبت و کوران هوا خواهد شد و باید همیشه دما و فضای داخل سالن را مناسب نگه داشت که این مشکل با سیستم های تهویه حل خواهد شد. در نتیجه این روش بهترین روش برای رشد گوساله ها ست. دومین مشکل هم هزینه ی اولیه و نگهداری بالایی است که این روش دارد. توصیه من به شما این است اگر سرمایه کافی برای این کار را دارید حتماً انجام دهید ولی اگر قدرت مالی اولیه را ندارید این روش را در برنامه ی آینده ی واحد گاوداری خود داشته باشید.

اما روش های کم هزینه تر و قابل قبول تری هم وجود دارد و آن روش ساختن گوساله دانی ها در فضای باز است. اصلا نگران نباشید در نژاد هلشتاین مقاومت دام خیلی بالاست و اگر شما توصیه هایی را که در بخش قبل گفتم را انجام دهید می توانید از این روش با حداکثر بهره وری گوساله های خوبی تحویل بگیرید. مشکل اینگونه باکس ها اینست که گوساله های ضعیف تر در فصل گرما، در نقاطی که دما در فصل گرما بیش از چهل درجه می رسد، دچار گرما زدگی و در فصول سرما دچار سرما خوردگی خواهد شد چون در این روش خنک کردن و گرم کردن باکس ها کار مشکل اما قابل انجام است.

ولی روش دیگری هم وجود دارد که نه به اندازه ی اولی پر هزینه و نه به اندازه ی دومی کم هزینه است. ولی تا حدی مشکلاتش کمتر است. این روش تلفیقی از این دو روش است که از محیطی کاملا مسقف برخوردار می شود ولی باکس ها به روش دوم ساخته می شود با این تفاوت که در روش سوم روی باکس ها سقفی ایجاد نمی شود و همه زیر محوطه مسقف قرار می گیرد، اعم از باکس ها و راهرو ها. در این روش گرمایش و خنک کردن باکس ها آسان تر است.

حال تصمیم گیری با شماست که از کدامیک از روش های پیشنهادی استفاده کنید. ولی از هر روشی که می خواهید استفاده کنید باید در ساخت باکس ها به این نکات توجه کنید:

یک- باکس های گوساله را برای یک گوساله در نظر بگیرید. ابعاد هر باکس باید از نظر طول دو متر، از نظر عرض یک متر و از نظر ارتفاع یک متر و بیست سانتیمتر باشد. و در روش دوم ساخت گوساله دانی یک متر هم باید مسقف باشد.

دو- درب هر باکس باید طوری ساخته شود که بشود روی آن محل قرار دادن ظروف شیر و غذا را تعبیه کرد. در را طوری بسازید که گوساله های بازیگوش تر به راحتی نتوانند بیرون از باکس بیایند. محل قرار دادن ظروف شیر و غذا باید طوری روی در قرار بگیرند که لبه ی ظروف حداقل چهل سانتیمتر از کف باکس بالاتر باشد. فضای بازی که باید از لبه ی ظروف بالاتر باشد تا گوساله بتواند طی مدت اقامتش در باکس به راحتی غذا و شیر بخورد، حداکثر سی سانتیمتر بالاتر از لبه باشد که فاصله ی استانداردی است. هرچه فاصله کمتر باشد خوردن شیر و غذا برای گوساله ها هنگامی که بزرگتر می شوند سخت تر و در مواقعی غیر ممکن می شود. و هرچه فاصله بیشتر باشد احتمال بیرون آمدن گوساله ها از باکس در سنین یک تا دو ماهگی زیاد است.

سه- نصب در ها باید حداقل تا ده سانتیمتر داخل باکس باشد. گوساله ها خیلی زود یاد میگیرند که بعد از خوردن شیر، شیری را که اطراف دهانشان هست را نیز بمکند. و چون این کار به تنهایی برایشان مشکل است، باهم همکاری می کنند و هر کدام شیر اطراف دهان دیگری را می مکد، که باعث انتشار و انتقال آلودگی ها به همدیگر می شوند و این برای سلامتی گوساله ها خیلی خطرناک است.

چهار- کف سازی در باکس ها را می توانید هم به صورت موزائیک وهم به صورت بتن انجام دهید. البته روش های مختلف هم وجود دارد. اما کم هزینه ترین، سریع ترین، بادوام ترین و قابل شستشو ترین راه برای ساختن کف باکس ها دو راهی است که اشاره شد. با توجه به شرایط مالی خود تصمیم بگیرید. اما هر تصمیمی گرفتید، فراموش نکنید باید سطحی شیار دار باشد، جهت جلوگیری از سر خوردن گوساله ها.

پنج- دیوار ها را هم تا جایی که امکان دارد طوری بسازید که صاف و قابل شستشو باشد. تا در مواقعی که گوساله ها فضولاتشان روی دیوار مالیده می شود راحت و سریع تمیز و شسته شود.

شش- سیستم آبخوری را طوری بسازید که آب داخل لوله را بتوانید هر موقع که خواستید قطع یا تخلیه کنید. توضیحات این بخش به همراه دیگر توضیحات جداگانه در رابطه با گوساله را در قسمت "پرورش گوساله" برایتان خواهم گفت.

و در آخر- سعی کنید باکس ها را در ردیف های حداقل پانزده تایی درست کنید. وقتی طول ردیف های گوساله دانی شما زیاد باشد به لحاظ نوع دید، کارگر از مسیر رفت و آمد خسته می شود و ممکن است در کیفیت کار تاثیر نامطلوب داشته باشد. البته این در مورد همه صدق نمی کند ولی شما همیشه احتمالات را نیز در نظر بگیرید.

با تشکر فراوان " محمد رضا احمدی"

اگر نظر، پیشنهاد و یا انتقادی راجع به مطالب فوق داریدحتما از طریق ایمیل مطرح کنید. و مطمئن باشید از موارد سازنده در همین وبلاگ استفاده خواهد شد.

آدرس ایمیل:

 

+ نوشته شده توسط محمدرضا احمدی در جمعه هفتم اسفند 1388 و ساعت 11:15 |


Powered By
BLOGFA.COM